27 lutego 2014

Chrupiące kwadraciki - bozener crostoi

Co powiecie na lekką odmianę tradycyjnych pączków, jedzonych w tłusty czwartek? Ja zaproponuję Wam bozener crostoi - chrupiące kwadraciki, które w smaku przypominają nasze faworki (są trochę mniej chrupiące niż faworki), jednak pracy z  nimi jest o wiele mniej. Więc jeśli nie macie czasu na pieczenie faworków, polecam Wam bozener crostoi. Musicie pamiętać, aby ciasto rozwałkować cienko, wtedy bozener crostoi wyjdą chrupiące. Najlepsze w dniu pieczenia.



Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25g masła
- 50g cukru
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu/wódki
- 1 litr oleju
- cukier puder do oprószenia bozener crostoi




Ze składników ugnieść elastyczne ciasto. W razie konieczności dosypać mąki. Ciasto rozwałkować dość cienko (grubość ok.2mm) i wycinać kwadraciki 3cm x 3cm. Odstawić na chwilę do napuszenia.

Kwadraciki wrzucać na rozgrzany olej (ważne jest to, aby olej był dobrze rozgrzany, inaczej bonzener crostoi wciągnie za dużo oleju). Smażyć na złoto po obu stronach.
Usmażone kwadraciki wykładać na ręcznik papierowy.
Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

Z podanych składników wyjdzie nam spora miska kwadracików.

Smacznego!


* przepis pochodzi z bloga 'Śladami Słodkiej Babeczki'

Chrupiące kwadraciki - bozener crostoi

Co powiecie na lekką odmianę tradycyjnych pączków, jedzonych w tłusty czwartek? Ja zaproponuję Wam bozener crostoi - chrupiące kwadraciki, które w smaku przypominają nasze faworki (są trochę mniej chrupiące niż faworki), jednak pracy z  nimi jest o wiele mniej. Więc jeśli nie macie czasu na pieczenie faworków, polecam Wam bozener crostoi. Musicie pamiętać, aby ciasto rozwałkować cienko, wtedy bozener crostoi wyjdą chrupiące. Najlepsze w dniu pieczenia.


21 lutego 2014

Zapiekanka z pieczarkami, bułka z pieczarkami, szczypiorkiem i prażoną cebulką

Najlepsze zapiekanki jadłam na Okrąglaku w Krakowie. Niestety do Krakowa mam prawie 300km, więc bywam tam rzadko (no dobra, staram się być tam raz do roku ;)), a co z tym idzie - tęskni mi się min. za zapiekankami. Za ich smakiem i w ogóle ;) Postanowiłam odtworzyć ich smak w domu. Nie udało mi się w 100% ale jakaś tam namiastka, tych krakowskich, jest :) Smak na zapiekanki został zaspokojony. 

'zapiekanki z pieczarkami, bułka z pieczarkami, szczypiorkiem i prażoną cebulką'

Składniki (na 4 zapiekanki):
- 500g pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 pół-bagietki
- żółty ser - użyłam cheddara
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- szczypiorek
- prażona cebulka
- ketchup, majonez/sos czosnkowy





Pieczarki obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Podsmażyć na rozpuszczonym maśle z olejem. Odparować. Dodać drobno posiekaną cebulę i przesmażyć na złoto.
Pół-bagietki przeciąć wzdłuż i delikatnie posmarować masłem. Wyłożyć masę z pieczarek. Zetrzeć na nie ser (ilość zależy od Waszych smaków).
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 170C (opcja grill) i piec 10-15 minut (do momentu aż ser się rozpuści i bagietka będzie ciepła i lekko chrupiąca).

Szczypiorek posiekać.
Gotową zapiekankę posmarować ketchupem i majonezem / sosem czosnkowy. Posypać szczypiorkiem i prażoną cebulką.

Smacznego!






Zapiekanka z pieczarkami, bułka z pieczarkami, szczypiorkiem i prażoną cebulką

Najlepsze zapiekanki jadłam na Okrąglaku w Krakowie. Niestety do Krakowa mam prawie 300km, więc bywam tam rzadko (no dobra, staram się być tam raz do roku ;)), a co z tym idzie - tęskni mi się min. za zapiekankami. Za ich smakiem i w ogóle ;) Postanowiłam odtworzyć ich smak w domu. Nie udało mi się w 100% ale jakaś tam namiastka, tych krakowskich, jest :) Smak na zapiekanki został zaspokojony. 

'zapiekanki z pieczarkami, bułka z pieczarkami, szczypiorkiem i prażoną cebulką'

Składniki (na 4 zapiekanki):
- 500g pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 pół-bagietki
- żółty ser - użyłam cheddara
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- szczypiorek
- prażona cebulka
- ketchup, majonez/sos czosnkowy

19 lutego 2014

Makaronowe muszle na beszamelu z kurczakiem, szpinakiem, pod cheddarem | Czaniecki

Wczoraj na fb i instagram "wrzuciłam zdjęcie mojego obiadu. Pytałam się czy chcecie przepis - odpowiedź była jednoznaczna - "tak". Zatem mówicie i macie.  
Muszle z kurczakiem i szpinakiem wyszły zupełnie przez przypadek. Jak to w kuchni często bywa. Cieszy mnie taki przypadek - bo obiad był przepyszny! Wszystko ze sobą świetnie się komponowało i co tu dużo mówić - przepis powtórzę w weekend ;) 
Do przepisu wykorzystałam makaron muszle, które dostałam od firmy Czaniecki. I nie to, żebym przysładzała firmie, ale uważam, że są to najlepsze makarony obecne na polskim rynku :)

Makaronowe muszle na beszamelu z kurczakiem, szpinakiem, pod cheddarem

Składniki:
* farsz do muszli:
- 1 duża pierś z kurczaka (lub dwie mniejsze)
- pół opakowania mrożonego szpinaku w liściach
- 1-2 łyżki śmietany
- 0,5 dużej cebuli.
- makaronowe muszle (ok.10 szt)
- kawałek cheddara (lub innego mocniejszego w smaku sera)
* beszamel:
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki 
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta białego pieprzu

- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz



Piersi i cebulę pokroić w drobną kostkę. 
Na patelnię wylać trochę oleju. Podsmażyć na złoto kurczaka. Dodać cebulę. Przyprawić do smaku.
Następnie dodać zmiażdżony ząbek czosnku i szpinak. Odparować. Doprawić do smaku. Wlać śmietanę i zdjąć z ognia. Przestudzić.

Muszle ugotować 3 minuty krócej niż podane jest na opakowaniu.

Beszamel:
Masło rozpuścić w małym garnuszku. Dodać mąkę i zrobić jasnożółtą zasmażkę. Dodać mleko, sok z cytryny, gałkę i pieprz. Mieszać aż zgęstnieje (ok.2-3 minuty - sos zgęstnieje jeszcze po zestawieniu go z ognia).

Na dno żaroodpornej formy wylać sos. Układać na nim nadziane muszle. Na wierzch zetrzeć ser.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na ok 15 minut (do rozpuszczenia się sera).

Smacznego!


Makaronowe muszle na beszamelu z kurczakiem, szpinakiem, pod cheddarem | Czaniecki

Wczoraj na fb i instagram "wrzuciłam zdjęcie mojego obiadu. Pytałam się czy chcecie przepis - odpowiedź była jednoznaczna - "tak". Zatem mówicie i macie.  
Muszle z kurczakiem i szpinakiem wyszły zupełnie przez przypadek. Jak to w kuchni często bywa. Cieszy mnie taki przypadek - bo obiad był przepyszny! Wszystko ze sobą świetnie się komponowało i co tu dużo mówić - przepis powtórzę w weekend ;) 
Do przepisu wykorzystałam makaron muszle, które dostałam od firmy Czaniecki. I nie to, żebym przysładzała firmie, ale uważam, że są to najlepsze makarony obecne na polskim rynku :)

Makaronowe muszle na beszamelu z kurczakiem, szpinakiem, pod cheddarem

Składniki:
* farsz do muszli:
- 1 duża pierś z kurczaka (lub dwie mniejsze)
- pół opakowania mrożonego szpinaku w liściach
- 1-2 łyżki śmietany
- 0,5 dużej cebuli.
- makaronowe muszle (ok.10 szt)
- kawałek cheddara (lub innego mocniejszego w smaku sera)
* beszamel:
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki 
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta białego pieprzu

- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz

17 lutego 2014

Kakaowe szyszki z ryżu preparowanego i krówek

Pamiętacie szyszki z dzieciństwa? Wieki ich nie jadłam. Aż do teraz. Zupełnie zapomniałam, że przy minimalnej pracy, wychodzą takie pyszności. Polecam z czystym sumieniem.
Dzisiaj wersja z kakao - ale jeśli nie macie na taką wersję ochoty, pomińcie kakao i wyjdą zwykłe tradycyjne szyszki :) 


'kakaowe szyszki z ryżu preparowanego i krówek'

Składniki (na ok 15 sztuk szyszek):
- 1 op. ryżu preparowanego (ok.90g)
- 150g krówek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kakao



Krówki pokroić na mniejsze kawałki i razem z masłem, rozpuścić w garnku ciągle mieszając. Dodać kakao. Wymieszać. Zdjąć z ognia. Wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Z ciepłej masy formować szyszki i odkładać na papier do pieczenia. Wystudzić.

Smacznego!

Kakaowe szyszki z ryżu preparowanego i krówek

Pamiętacie szyszki z dzieciństwa? Wieki ich nie jadłam. Aż do teraz. Zupełnie zapomniałam, że przy minimalnej pracy, wychodzą takie pyszności. Polecam z czystym sumieniem.
Dzisiaj wersja z kakao - ale jeśli nie macie na taką wersję ochoty, pomińcie kakao i wyjdą zwykłe tradycyjne szyszki :) 


'kakaowe szyszki z ryżu preparowanego i krówek'

Składniki (na ok 15 sztuk szyszek):
- 1 op. ryżu preparowanego (ok.90g)
- 150g krówek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kakao

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.