27 listopada 2013

Mega czekoladowe ciasto z kremem z gorzkiej czekolady i z wiśniami z nalewki

Mega czekoladowe ciasto z wiśniami z nalewki, które dostałam w prezencie. Do ciasta "zabierałam" się od lata, ale ciągle mi coś nie pasowało. A to pogoda, za oknem, była za ładna, na tak czekoladowe ciasto, a to wiśnie już nie były dostępne, a to coś tam...Aż do dnia, kiedy dostałam słoik wiśni z nalewki. Wiedziałam co z nimi zrobię. Ciasto jest mega, mega czekoladowe ! Idealne dla czekoholików. Wilgotny i lekko zbity biszkopt, do tego czekoladowy krem z gorzkiej czekolady i wiśnie.

Składniki (na keksówkę o wymiarach 25x10x6 cm):
* ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 175g masła
- 2 jajka
- 140g śmietany 18%
- 40g kakao
- 2 łyżki dżemu/konfitury (użyłam konfitury śliwkowej)
- 150g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka esencji waniliowej
* krem:
- 200g gorzkiej czekolady
- 200ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
* dodatkowo:
- wiśnie z nalewki



Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiać do miski. Dodać miękkie masło, śmietanę, jajka, cukier, dżem i esencję waniliową. Zmiksować na gładką masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.55 minut (do tzw."suchego patyczka") ,w temperaturze 180C (termoobieg). Po upieczeniu, ciasto lekko przestudzić w formie. Następnie wyjąć na kratkę i wystudzić. Przeciąć na dwa blaty.

Czekoladę połamać na kawałki i dodać do śmietany. Miskę ze śmietaną i czekoladą umieścić na garnku z wodą i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Wsadzić do lodówki, żeby masa się schłodziła (na ok 30-45 minut - uważać, żeby masa się nie zbiła!). Przełożyć do miski i ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder.

Wiśnie wyjąć z nalewki i odcedzić. Przekroić na połówki. Ułożyć na ciasto. Przykryć 3/4 masą czekoladową, na to drugi blat ciasta i pozostała masa.

Schłodzić.

Smacznego!






Mega czekoladowe ciasto z kremem z gorzkiej czekolady i z wiśniami z nalewki

Mega czekoladowe ciasto z wiśniami z nalewki, które dostałam w prezencie. Do ciasta "zabierałam" się od lata, ale ciągle mi coś nie pasowało. A to pogoda, za oknem, była za ładna, na tak czekoladowe ciasto, a to wiśnie już nie były dostępne, a to coś tam...Aż do dnia, kiedy dostałam słoik wiśni z nalewki. Wiedziałam co z nimi zrobię. Ciasto jest mega, mega czekoladowe ! Idealne dla czekoholików. Wilgotny i lekko zbity biszkopt, do tego czekoladowy krem z gorzkiej czekolady i wiśnie.

14 listopada 2013

Bułka z parówką, przekąska na imprezę, domowy hot-dog

Niby nic specjalnego - ot (dobra) domowa podróbka znanego nam hot-dog'a. Ale za to jaka dobra podróbka :) Spróbujcie a sami się przekonacie.
Do tego w tym tradycyjnym hot-dog'u nie ma sera, a tutaj mamy i parówkę, i ciągnący się ser i do tego wszystko w przepysznej bułeczce.

Składniki:
- 25g świeżych drożdży lub 1 op (7g) drożdży instant
- 250g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 100ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 8 małych parówek lub 4 normalnej wielkości
- mozzarella lub ser żółty
- przecier pomidorowy
- oregano
- S&P



Z drożdży, mleka i cukru zrobić zaczyn. Odstawić na 10 min do wyrośnięcia. Dodać do mąki, 1 łyżki oregano, 0,5 łyżeczki (płaskiej) soli, jajka i oleju. Wyrobić elastyczne ciasto, które będzie odklejało się od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu, ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 8 części. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt o szerokości długości parówki. Na 3/4 długości prostokąta naciąć ciasto w paski.
Na nienaciętym kawałku ciasta rozsmarować przecier pomidorowy, posypać oregano, solą i pieprzem. Położyć ser, następnie parówkę i zrolować.
Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować delikatnie rozkłóconym jajkiem. Można tez obsypać wierzch oregano.
Piec w 200C przez 10-15 minut.

Smacznego!





Bułka z parówką, przekąska na imprezę, domowy hot-dog

Niby nic specjalnego - ot (dobra) domowa podróbka znanego nam hot-dog'a. Ale za to jaka dobra podróbka :) Spróbujcie a sami się przekonacie.
Do tego w tym tradycyjnym hot-dog'u nie ma sera, a tutaj mamy i parówkę, i ciągnący się ser i do tego wszystko w przepysznej bułeczce.

6 listopada 2013

Jabłka pod ciastem, szarlotka z połówkami jabłek, jabłecznik z serkiem homogenizowanym bezjajek

PRZE-pyszny! Delikatny, lekko słodkawy i do tego z pysznym, wilgotnym jabłkiem. Czego chcieć więcej? Plusem tego ciasta jest to, że nie zawiera w sobie jajek. Prosty w wykonaniu i ładnie wyglądający po upieczeniu. Polecam wszystkim, tym, którzy jeszcze tego ciasta nie jedli. Jest przepyszne.
Specjalnie dla Was dzisiaj wstałam wcześniej, żeby "obfocić" ciacho i jak najszybciej podzielić się przepisem.

Składniki (na standardową blachę do ciasta 21x32 cm):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200g masła
- 1/2-3/4 szklanki cukru pudru
- 200g serka waniliowego homogenizowanego (jeśli serek będzie bardzo słodki, radzę dodać mniej cukru pudru)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
- cynamon
- 6 ulubionych jabłek



Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy (ziarenka z laski wanilii), cukier puder i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać serek homogenizowany, miękkie masło i zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 2 części. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z rozwałkowanego ciasta zdjąć papier i przełożyć ciasto do formy, delikatnie dociskając do formy (szczególnie w rogach).
Na ciasto wyłożyć, obrane jabłka (bez skórki i gniazda nasiennego), oprószyć cynamonem i przykryć drugim (rozwałkowanym) ciastem. Widelcem zlepić ze sobą górę i dno ciasta.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez 45-50 minut (gdyby ciasto za szybko przypiekało się z góry, przykryć papierem do pieczenia).
Po upieczeniu ciasto wystudzić i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!








Jabłka pod ciastem, szarlotka z połówkami jabłek, jabłecznik z serkiem homogenizowanym bezjajek

PRZE-pyszny! Delikatny, lekko słodkawy i do tego z pysznym, wilgotnym jabłkiem. Czego chcieć więcej? Plusem tego ciasta jest to, że nie zawiera w sobie jajek. Prosty w wykonaniu i ładnie wyglądający po upieczeniu. Polecam wszystkim, tym, którzy jeszcze tego ciasta nie jedli. Jest przepyszne.
Specjalnie dla Was dzisiaj wstałam wcześniej, żeby "obfocić" ciacho i jak najszybciej podzielić się przepisem.

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.