31 lipca 2013

Pieczone, drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem

Jakoś na blogu ostatnio zrobiło się strasznie słodko ;) Żeby nie było, że blog ma tylko przepisy na ciasto, dzisiaj proponuję Wam pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulką, groszkiem i parmezanem. Coś pysznego! Smaczne zarówno na ciepło (ale kto by chciał jeść coś ciepłego w takie upały ;)) jak i na zimno 
(ta opcja lepiej do mnie dzisiaj przemawia ;)). Wystarczy dorobić do nich ulubiony sos i przekąska gotowa. Pierogi sprawdzą się zarówno na jakiejś domowej imprezie czy na pikniku. Polecam z czystym sumieniem!
 


Składniki:
* ciasto:
- 25g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- duża szczypta soli
- 125 ml mleka + 2 łyżki
- 50g masła
- 3 żółtka + 1 jajko
* farsz:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 1/3 puszki groszku konserwowego
- tarty parmezan
- sezam/czarnuszka/gruboziarnista sól
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy do kurczaka


 

Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i 1 łyżeczką mąki. Dodać 1 łyżkę ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko zagrzać i rozpuścić w nim masło. Odstawić do wystudzenia.
Do misy miksera przesiać mąkę, dodać sól, 3 żółtka, rozczyn drożdżowy i mleko z masłem. Wyrobić elastyczne i miękkie ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia (podwojenia wielkości).
W międzyczasie przygotować farsz. 
Cebulę posiekać w kosteczkę. Pierś pokroić drobno. Podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać cebule i porządnie ją zeszklić. Doprawić do smaku. Wystudzić.
Dodać groszek i dokładnie wymieszać.
Ciasto dość cienko rozwałkować. Wykrawać krążki i faszerować je kurczakiem z groszkiem. Na wierzch farszu wsypać trochę tartego parmezanu. Zalepiać jak pierogi i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. 
Pierogi posmarować rozkłóconym jajkiem z 2 łyżkami mleka.
Posypać czarnuszką/sezamem lub gruboziarnistą solą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez ok 15-20 minut. 

Smacznego!



Pieczone, drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem

Jakoś na blogu ostatnio zrobiło się strasznie słodko ;) Żeby nie było, że blog ma tylko przepisy na ciasto, dzisiaj proponuję Wam pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulką, groszkiem i parmezanem. Coś pysznego! Smaczne zarówno na ciepło (ale kto by chciał jeść coś ciepłego w takie upały ;)) jak i na zimno 
(ta opcja lepiej do mnie dzisiaj przemawia ;)). Wystarczy dorobić do nich ulubiony sos i przekąska gotowa. Pierogi sprawdzą się zarówno na jakiejś domowej imprezie czy na pikniku. Polecam z czystym sumieniem!
 


Składniki:
* ciasto:
- 25g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- duża szczypta soli
- 125 ml mleka + 2 łyżki
- 50g masła
- 3 żółtka + 1 jajko
* farsz:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 1/3 puszki groszku konserwowego
- tarty parmezan
- sezam/czarnuszka/gruboziarnista sól
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy do kurczaka

26 lipca 2013

Keks, ciasto na białkach z borówką amerykańską

Kolejny fajny pomysł na wykorzystanie zalegających w zamrażalniku białek. Zamiast piec kolejną pavlovą (klik) czy bezy, proponuję Wam wypróbowanie tego przepisu. Ciasto wychodzi bardzo puszyste, a owoce, to kwestia Waszego wyboru - maliny, borówki, śliwki itp. Spróbujcie. Ja wiem, że następnym razem, dodam więcej borówek, bo przyznam się bez bicia, ale sceptycznie podchodziłam do takiej ilości borówek i zmniejszyłam ich ilość i teraz żałuję. Chociaż....przynajmniej będę miała pretekst do ponownego upieczenia ciasta. Aha ciasto przygotowuje się bardzo szybko i niestety pięknie rośnie w piekarniku, żeby po wyjęciu opaść - ale to chyba wszystkie białkowe ciasta tak mają (?). Ważne jest, aby składniki miały temperaturę pokojową. Ciasto upiekłam w papierowych foremkach, które dostałam od firmy PapilArt - foremki takie idealnie sprawdzają się przy szybkich wypiekach i nie tylko :) Więcej informacji tutaj.


Składniki:
* ciasto:
- 5 białek
- 150 ml mleka
- 310 g mąki pszennej
- 150g miękkiego masła
- 220g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
* dodatkowo:
- 300-350g borówki amerykańskiej
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- cukier puder



Białka rozkłócić z mlekiem w miseczce.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie w 3 turach dodawać białka rozkłócone z mlekiem. Należy porządnie zmiksować (na wolnych obrotach) po każdej dodanej porcji białek. Ciasto ucierać do uzyskania białej i puszystej masy.
Borówki umyć i wysuszyć. Oprószyć mąką i cukrem (po 2 łyżki).
Ciasto wyłożyć do papierowej keksówki lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć (gęsto - nie tak jak ja na zdjęciach ;) ) borówkę. 
Piekarnik rozgrzać do 180C (termoobieg). Ciasto piec ok.45-55 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Wystudzić na kratce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!





* przepis pochodzi z bloga 'Słodka Pasja'

___________________________
/*wpis zawiera lokowanie produktu/



Keks, ciasto na białkach z borówką amerykańską

Kolejny fajny pomysł na wykorzystanie zalegających w zamrażalniku białek. Zamiast piec kolejną pavlovą (klik) czy bezy, proponuję Wam wypróbowanie tego przepisu. Ciasto wychodzi bardzo puszyste, a owoce, to kwestia Waszego wyboru - maliny, borówki, śliwki itp. Spróbujcie. Ja wiem, że następnym razem, dodam więcej borówek, bo przyznam się bez bicia, ale sceptycznie podchodziłam do takiej ilości borówek i zmniejszyłam ich ilość i teraz żałuję. Chociaż....przynajmniej będę miała pretekst do ponownego upieczenia ciasta. Aha ciasto przygotowuje się bardzo szybko i niestety pięknie rośnie w piekarniku, żeby po wyjęciu opaść - ale to chyba wszystkie białkowe ciasta tak mają (?). Ważne jest, aby składniki miały temperaturę pokojową. Ciasto upiekłam w papierowych foremkach, które dostałam od firmy PapilArt - foremki takie idealnie sprawdzają się przy szybkich wypiekach i nie tylko :) Więcej informacji tutaj.

22 lipca 2013

Kruche ciasto z budyniem, z białą czekoladą i borówką amerykańską/jagodami

Pieczenie tego ciasta musiałam rozłożyć na 2 dni, z powodu braku jajek, który zobaczyłam dość późnym wieczorem. Ale co tam ;) Na następny dzień pobiegłam po jajka i mogłam dokończyć, bez problemu ciacho.
Jest pyszne. Kruchy spód, kwaskowe jagody, słodki budyń i chrupiącą kruszonka. Czego chcieć więcej?
Ja zrobiłam w małych foremkach, ale spokojnie w standardowej wielkości formie na tartę, możecie zrobić i składników wystarczy :) Polecam z czystym sumieniem.
 


Składniki:
ciasto:
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka śmietany 18%
- 0,5 łyżki octu
- 100g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
budyń:
- 500 ml mleka
- 5 żółtek
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200g białej czekolady
kruszonka:
- 110 g mąki pszennej
- 100g masła (schłodzonego)
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 50g białej czekolady (startej na grubych oczkach)

- 500g borówki lub jagód
Ze składników na ciasto ugnieść szybko kruche ciasto i umieścić je na 20 minut w lodówce, do schłodzenia.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto zetrzeć na grubych oczkach do formy i równomiernie rozłożyć. Schłodzić w lodówce min.1h.
Nakłuć spód ciasta widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi lub ziarnami fasoli. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25-30 minut. Po upieczeniu delikatnie wystudzić i spód delikatnie wyłożyć na kratkę, do wystudzenia.
W między czasie przygotować budyń.
Do garnka wsypać mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy i dodać żółtka, wymieszać. Dodawać stopniowo mleko, cały czas mieszając. Postawić na ogniu i mieszając podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Cały czas podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Dodać startą na grubych oczkach białą czekoladę i rozpuścić ją w budyniu. Na koniec zagotować. Podczas podgrzewania, budyń cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Odstawić z ognia i przykryć folią spożywczą. Ostudzić.
Ze składników przygotować kruszonkę. Masło rozetrzeć z mąka i cukrem na kruszonkę. Następnie wymieszać z czekoladą.

Na ostudzony spód ciasta wyłożyć borówkę/jagody (jeśli będą kwaśne - oprószyć cukrem pudrem), następnie budyń i kruszonkę. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 35-40 minut.
Ciasto ostudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej całą noc).
Podawać schłodzone.

Smacznego!






Kruche ciasto z budyniem, z białą czekoladą i borówką amerykańską/jagodami

Pieczenie tego ciasta musiałam rozłożyć na 2 dni, z powodu braku jajek, który zobaczyłam dość późnym wieczorem. Ale co tam ;) Na następny dzień pobiegłam po jajka i mogłam dokończyć, bez problemu ciacho.
Jest pyszne. Kruchy spód, kwaskowe jagody, słodki budyń i chrupiącą kruszonka. Czego chcieć więcej?
Ja zrobiłam w małych foremkach, ale spokojnie w standardowej wielkości formie na tartę, możecie zrobić i składników wystarczy :) Polecam z czystym sumieniem.
 

19 lipca 2013

Sernik jagodowo-waniliowy z białą czekoladą i sosem jagodowym

To mój pierwszy sernik jagodowo-waniliowy. Zawsze robiłam tradycyjny lub czekoladowy. Z jagodami nie robiłam go nigdy. I żałuję. Bo jest pyszny. A kolor masy serowo-jagodowej - obłęd! Przepiękny!!! Napatrzeć się nie mogłam. Szkoda tylko, że pękł po środku, ale to moja wina, bo tak to jest jak się bierze człowiek za pieczenie ciast, po ciężkim dniu i w środku nocy i w środku tygodnia, gdzie na następny dzień należy wcześnie wstać. Ale uwierzcie mi, że na pewno zrobię go jeszcze raz i wtedy będzie piękny. Wstępnie miał być z galaretką na wierzchu, ale z powodu pęknięcia, postanowiłam dodać jagodowy sos.
Sernik jest słodki, bo znajdziemy w nim, całą puszkę mleka słodzonego skondensowanego i prawie 3 tabliczki białej czekolady ;) Ale nie zraźcie się tym. Warto go spróbować, tym bardziej póki są jagody :)



Składniki:
* spód:
- 2 jajka
- 2 łyżki (płaskie) cukru
- 90g białej czekolady
- 50g masła
- 2,5 łyżki mąki pszennej
* masa serowa:
- 1kg sera twarogowa wielokrotnie zmielona
- 250g sera mascarpone
- 200g gęstej śmietany 22%
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 4 jajka
- 75 ml śmietany kremówki 30%
- 200g białej czekolady
- 3 łyżki budyniu śmietankowego
- 2 szklanki jagód
- 1 laska wanilii
* sos jagodowy:
- 1 szklanka jagód
- 1-2 łyżki wody
- 1 łyżka cukru (lub więcej - w zależności od smaku)



Przygotowanie spodu ciasta:
Jajka ubić z cukrem na białą i puszystą masę.
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Cienkim strumieniem wlać do masy jajecznej. Ubijać na wolnych obrotach miksera. Dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Równomiernie rozsmarować ją nw formie (wyjdzie cienki spód ciasta). Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec ok 15 minut - do tzw."suchego patyczka". Odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie masy serowej:
Ser twarogowy, mascarpone i śmietanę 22% zmiksować. Dodać mleko skondensowane i jajka. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na pół.
Połowę przełożyć do drugiej miski. Dodać śmietanę kremówkę, ziarenka z wanilii i rozpuszczoną, w kąpieli wodnej, białą czekoladę. Dokładnie zmiksować. Masę przelać na schłodzony spód.
Jagody dokładnie umyć i zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sitko. Dodać do 2 części masy serowej i zmiksować. Dodać budyń i dokładnie wymieszać. Delikatnie przełożyć masę jagodową na masę serowo-waniliową.
Wyrównać wierzch ciasta.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150C i piec 40-50 minut, aż ciasto dobrze się zetnie. Po upieczeniu, delikatnie obkroić ciasto od brzegów tortownicy. Zostawić do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu, sernik umieścić w lodówce, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem przygotować sos.
Jagody umyć, dodać cukier, wodę i przesmażyć je na niewielkim ogniu. Wystudzić.

Ciasto pokroić na kawałki i każdy kawałek polać sosem.

Smacznego!




Sernik jagodowo-waniliowy z białą czekoladą i sosem jagodowym

To mój pierwszy sernik jagodowo-waniliowy. Zawsze robiłam tradycyjny lub czekoladowy. Z jagodami nie robiłam go nigdy. I żałuję. Bo jest pyszny. A kolor masy serowo-jagodowej - obłęd! Przepiękny!!! Napatrzeć się nie mogłam. Szkoda tylko, że pękł po środku, ale to moja wina, bo tak to jest jak się bierze człowiek za pieczenie ciast, po ciężkim dniu i w środku nocy i w środku tygodnia, gdzie na następny dzień należy wcześnie wstać. Ale uwierzcie mi, że na pewno zrobię go jeszcze raz i wtedy będzie piękny. Wstępnie miał być z galaretką na wierzchu, ale z powodu pęknięcia, postanowiłam dodać jagodowy sos.
Sernik jest słodki, bo znajdziemy w nim, całą puszkę mleka słodzonego skondensowanego i prawie 3 tabliczki białej czekolady ;) Ale nie zraźcie się tym. Warto go spróbować, tym bardziej póki są jagody :)


16 lipca 2013

Orzeźwiające tureckie ciasto cytrynowo-jogurtowe z bitą śmietaną i owocami sezonowymi

Mimo, iż pogoda nas w to lato za bardzo nie rozpieszcza, polecam Wam to ciasto, właśnie podczas upału. Jest bardzo orzeźwiające, a podane prosto z lodówki, doskonale chłodzi. Mogę powiedzieć, że to taki oszukany cytrynowy sernik z lekką jak chmurka bitą śmietaną i owocami, jakie tylko macie pod ręką. Smak cytryny nie wykrzywia buzi podczas jedzenia, więc nie ma obaw, że będzie za bardzo kwaśne. Ciasto pieczone jest bez proszku do pieczenia. Podczas pieczenia pięknie rośnie, tylko po to, aby pod koniec - opaść. Nie przejmujcie się tym, bo dzięki temu, mamy miejsce na np. tak jak u mnie bitą śmietanę, ale możecie na wierzch położyć lekko skarmelizowane truskawki czy brzoskwinie. Będzie pysznie!


Składniki (na keksówkę o wymiarach: 8x24 ):
- 1 op gęstego greckiego jogurtu (340g)
- 3 jajka
- 1/4 szklanki cukru (50-60g)
- 2,5 czubatej łyżki mąki pszennej
- sok 1 średniej cytryny
- skórka z 1 średniej cytryny
- szczypta soli
- 0,5 szklanki śmietany kremówki (mocno schodzona)
- 2 łyżki cukru pudru + ew. do posypania
- owoce sezonowe (u mnie borówka i maliny)

 


Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą i białą masę. Dodać mąkę, jogurt, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W 3 porcjach dodać do masy jajeczno-jogurtowej. Dokładnie wmieszać w masę.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piecz przez 50-60 minut.
W razie, gdyby ciasto za bardzo przypiekało się z góry, przykryć folią aluminiową. Ciasto wystudzić (najlepiej w lodówce). Wyjąć z formy, dopiero po porządnym schłodzeniu.
Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder (ilość wg własnego uznania - u mnie 2 łyżki).
Ubitą śmietanę przełożyć na ciasto. Udekorować owocami i schłodzić w lodówce. Opcjonalnie, przed podaniem, oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego!







* przepis pochodzi z bloga 'Every Cake You Bake' z moimi modyfikacjami

Orzeźwiające tureckie ciasto cytrynowo-jogurtowe z bitą śmietaną i owocami sezonowymi

Mimo, iż pogoda nas w to lato za bardzo nie rozpieszcza, polecam Wam to ciasto, właśnie podczas upału. Jest bardzo orzeźwiające, a podane prosto z lodówki, doskonale chłodzi. Mogę powiedzieć, że to taki oszukany cytrynowy sernik z lekką jak chmurka bitą śmietaną i owocami, jakie tylko macie pod ręką. Smak cytryny nie wykrzywia buzi podczas jedzenia, więc nie ma obaw, że będzie za bardzo kwaśne. Ciasto pieczone jest bez proszku do pieczenia. Podczas pieczenia pięknie rośnie, tylko po to, aby pod koniec - opaść. Nie przejmujcie się tym, bo dzięki temu, mamy miejsce na np. tak jak u mnie bitą śmietanę, ale możecie na wierzch położyć lekko skarmelizowane truskawki czy brzoskwinie. Będzie pysznie!


1 lipca 2013

Drożdżowe rogaliki z serem

Pyszne, puszyste, drożdżowe rogaliki z serem. Czego chcieć więcej?
Jeśli chodzi o ich nadzienie, to możecie rogaliki nadziać praktycznie wszystkim na co macie ochotę :) U mnie ser, bo miałam ogromną ochotę na coś serowego :) Można też zrobić rogaliki bez nadzienia. Wtedy będą idealną podstawą np do nutelli czy konfitury np truskawkowej (klik). 
 

Składniki (na 24 szt):
* ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 30g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki letniego mleka
- 1/3 szklanki jogurtu / słodkiej śmietanki
- 3 jajka
- 4-5 czubatych łyżek cukru pudru
- 30g masła
- szczypta soli

* nadzienie:
- 200g białego sera
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 żółtko
- 1/4 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego


Biały ser rozgnieść widelcem, dodać masło, żółtko, cukier puder i cukier waniliowy. Dokładnie rozgnieść widelcem do połączenia się masy. Odstawić do lodówki.

Z drożdży, 1 łyżki cukru pudru, 1 łyżki mąki i mleka zrobić zaczyn. Odstawić, żeby "ruszyły".
Masło rozpuścić i delikatnie wystudzić.
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostały cukier puder, sól, jajka i jogurt. Dodać masło i zaczyn drożdżowy. Wyrobić do momentu uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Ciasto powinno odchodzić od rąk. W razie konieczności podsypać mąką. 
Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na ok.2h.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Podzielić go na 8 trójkątów. Następnie na brzegu ciasta ułożyć farsz i formować rogaliki.

Uformowane rogaliki, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na ok.20min. 
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180C.
Wyrośnięte rogaliki nasmarować mlekiem ew. żółtkiem rozkłóconym z mlekiem.
Piec ok 15-20 min do zarumienienia się rogalików.
Studzić na kratce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!


* przepis pochodzi z bloga 'Pasta with apple pie'


Drożdżowe rogaliki z serem

Pyszne, puszyste, drożdżowe rogaliki z serem. Czego chcieć więcej?
Jeśli chodzi o ich nadzienie, to możecie rogaliki nadziać praktycznie wszystkim na co macie ochotę :) U mnie ser, bo miałam ogromną ochotę na coś serowego :) Można też zrobić rogaliki bez nadzienia. Wtedy będą idealną podstawą np do nutelli czy konfitury np truskawkowej (klik). 
 
© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.