29 marca 2013

Piaskowa babka z białą czekoladą

Pyszna, piaskowa babka. Rozpływająca się w ustach. Delikatna w smaku i idealnie słodka. Taka w sam raz! Polecam na tegoroczną Wielkanoc.

Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 10-15 łyżek cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g miękkiego masła
- 5 jajek
- 1 tabliczka białej czekolady (100g)
- cukier waniliowy (ok.2 łyżeczek)
- opcjonalnie: zapach pomarańczowy
piaskowa baba z białą czekoladą

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia.
W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (10 łyżek) i cukrem waniliowym, na puszysty krem. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Dodać roztopioną czekoladę. Wymieszać.
Ciągle mieszając, dodawać mąkę i zmiksować do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywno i delikatnie dodać do masy.
Ciasto przelać do silikonowej formy  lub blaszanej, wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.50-55 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Babkę po upieczeniu wyłożyć na kratkę do wystudzenia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
piaskowa baba z białą czekoladą

piaskowa baba z białą czekoladą

    

Piaskowa babka z białą czekoladą

Pyszna, piaskowa babka. Rozpływająca się w ustach. Delikatna w smaku i idealnie słodka. Taka w sam raz! Polecam na tegoroczną Wielkanoc.

27 marca 2013

Zapiekana jajecznica w bułce

Moja propozycja na zwykłą jajecznicę, podaną w leniwy, wolny poranek. Smacznego!


Składniki (dla 2 osób):
- 12 plastrów wędzonego boczku
- 2 półbagietki
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- szczypiorek
- ser żółty (wg. upodobań)
- s&p



Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć na patelni. Szczypiorek drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce.
Bagietkę naciąć wzdłuż, nie do końca lub jej wierzch wyciąć i usunąć miąższ.
W misce ubić jajka, dodać mleko i bekon. Doprawić solą i pieprzem. Dodać szczypiorek i ser. Wymieszać.
Bagietki położyć na blachę. Masę z jajek przelać do bagietek, uważając, żeby nic nie wypłynęło.
Bagietki wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 35-40 minut, aż jajka dobrze się zetną.

Smacznego!


Źródło: blog 'Gary i ja'

Zapiekana jajecznica w bułce

Moja propozycja na zwykłą jajecznicę, podaną w leniwy, wolny poranek. Smacznego!

26 marca 2013

Gotowany sernik na herbatnikach

Pierwszy raz w życiu gotowałam jakiekolwiek ciasto! Nawet nie myślałam, że można ugotować sernik! A tu proszę. Ten gotowany niczym nie odbiega, od tego pieczonego. Więc jeśli nie macie piekarnika, lub po prostu nie chce Wam się piec, polecam ugotować sernik! Nie będziecie żałować :) Ciasto jest bardzo delikatne i kremowe w smaku. Jeśli chcecie możecie dodać rodzynki do masy.

Składniki:
- 1kg twarogu mielonego (użyłam gotowego w wiaderkach)
- 200g masła
- 4 jajka
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki mleka
- 300g herbatników (jeśli użyjecie blaszki o podobnych wymiarach do mojej, więcej herbatników jest potrzebne jeśli blaszka będzie większa)
- 4 łyżeczki kakao
- 8-10 łyżek cukru
* polewa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 100ml mleka
- 1 łyżka cukru

W dużym garnku rozpuścić, na małym ogniu, masło. 
W misce zmiksować żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodać ser.
Masę serową dodać do rozpuszczonego masła. Cały czas mieszając podgotować (uwaga! masa na początku będzie rzadka, ale z czasem zacznie gęstnieć). Kiedy masa zgęstnieje, dodać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać na ogniu. Odstawić.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciepłej masy serowej. Garnek postawić na mały ogień i podgrzewać, aż cała piana zostanie dobrze rozprowadzona. Zestawić garnek z ognia.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatnikach (również po bokach). Wylać połowę masy, zakryć drugą warstwą herbatników. Do pozostałej masy dodać kakao i wymieszać. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć ostatnią porcją herbatników. Odstawić do wystudzenia.
W międzyczasie przygotować polewę.
Czekoladę połamać na małe kawałki. Zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier i masło. Wymieszać do uzyskania błyszczącej i gładkiej polewy. Oblać ciasto.
Wstawić do lodówki na noc.

Smacznego! 



Źródło: blog 'Domi w kuchni'


Gotowany sernik na herbatnikach

Pierwszy raz w życiu gotowałam jakiekolwiek ciasto! Nawet nie myślałam, że można ugotować sernik! A tu proszę. Ten gotowany niczym nie odbiega, od tego pieczonego. Więc jeśli nie macie piekarnika, lub po prostu nie chce Wam się piec, polecam ugotować sernik! Nie będziecie żałować :) Ciasto jest bardzo delikatne i kremowe w smaku. Jeśli chcecie możecie dodać rodzynki do masy.

25 marca 2013

Bułki hamburgerowe z sezamem

Moje pierwsze domowe bułki hamburgerowe i .... przepis to strzał w 10! W smaku, pokuszę się o stwierdzenie ;), lepsze niż w pewnym fast food'dzie ;) Pyszne! Miękkie, lekko słodkawe i do tego z sezamem. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Bułeczki idealnie się mrożą, więc warto upiec z większej ilości składników i zamrozić. Po rozmrożeniu podgrzać w piekarniku lub zrumienić pod rozgrzanym grillem. Polecam! U nas gościły w weekend :)

Składniki (10 małych bułeczek):
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 10 g świeżych drożdży
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- sezam



Mleko podgrzać i odlać 2 łyżki. Dodać drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce, żeby "ruszył".
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło, rozczyn i miód. Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. (uwaga! należy bardzo długo wyrabiać! ręcznie ok.30 minut, w mikserze, za pomocą haka ok.10 minut)
Ciasto przykryć folią i odstawić na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania, ciasto dwukrotnie złożyć.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części (ok.90g każdy). Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem.
Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia. 
Przed podaniem, przekroić i zrumienić pod grillem.

Smacznego!



Bułki hamburgerowe z sezamem

Moje pierwsze domowe bułki hamburgerowe i .... przepis to strzał w 10! W smaku, pokuszę się o stwierdzenie ;), lepsze niż w pewnym fast food'dzie ;) Pyszne! Miękkie, lekko słodkawe i do tego z sezamem. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Bułeczki idealnie się mrożą, więc warto upiec z większej ilości składników i zamrozić. Po rozmrożeniu podgrzać w piekarniku lub zrumienić pod rozgrzanym grillem. Polecam! U nas gościły w weekend :)

22 marca 2013

Placki ziemniaczane z pieczarkami i jajkiem w koszulce

Moja, nietradycyjna, propozycja podania placków ziemniaczanych. Tutaj znajduje się wszystko to co lubimy - placki ziemniaczane, pieczarki i jajko w koszulce. Pycha! Do tego to rozpływające się żółtko. Nie będę się rozpisywać, bo musicie spróbować. Polecam!

Składniki:
- placki ziemniaczane (12-16 szt) (wg tego przepisu)
- 20 dag pieczarek
- 4 jajka
- woda do ugotowania jajek
- 2-3 łyżki octu
- olej
- sól, pieprz



Placki ziemniaczane usmażyć.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju. Doprawić do smaku.
Wodę zagotować, dodać ocet. Jajko rozbić do szklanki. Wodę zamieszać łyżką/trzepaczką, aż powstanie wir i wlać, w sam środek wiru, jajko. Delikatnie zamieszać łyżką. Gotować do momentu, aż jajko po naciśnięciu (delikatnym!) będzie elastyczne i jędrne (u mnie zajęło to ok.4 minut - po 3 minutach sprawdzałam czy jest elastyczne i jędrne) - tutaj musicie sami zorientować się, jak długo musicie gotować jajko. Po ugotowaniu przełożyć jajko do zimnej wody i następnie dokładnie odcedzić (można ułożyć jajko na ręczniku papierowym).
Na środku talerza ułożyć "wieżyczkę" z  3-4 placków. Następnie usmażone i ciepłe pieczarki. Na koniec jajko w koszulce. Oprószyć solą i pieprzem i podawać.


Smacznego!



Placki ziemniaczane z pieczarkami i jajkiem w koszulce

Moja, nietradycyjna, propozycja podania placków ziemniaczanych. Tutaj znajduje się wszystko to co lubimy - placki ziemniaczane, pieczarki i jajko w koszulce. Pycha! Do tego to rozpływające się żółtko. Nie będę się rozpisywać, bo musicie spróbować. Polecam!

20 marca 2013

Dożdżowe ślimaczki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem cheddar

Dla miłośników szpinaku i nie tylko. Bułeczki są przepyszne! Do tego ten lekko przypieczony ser na wierzchu i te śliczne zielone paseczki! Mniam! Idealna przekąska do piwa, czy nawet na śniadanie. Przepis na samo ciasto drożdżowe, pochodzi z przepisu na nocne bułeczki (klik). Pracy przy tych ślimaczkach nie jest za wiele, więc warto wypróbować. Kombinacji smaku nadzienia są jest mnóstwo. Dzisiaj wersja zielona :)

Składniki:
* ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 40g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka soli
- 4-5 łyżek oleju
* farsz:
- 1-1,5 szklanki dobrze upchniętego świeżego szpinaku (użyłam baby)
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 połówki pomidorów suszonych z oliwy
- 1 szklanka startego na grubych oczkach cheddar'a
- sól, pieprz
- 1 rozkłócone jajko
 

Z drożdży, mleka, cukru i 1 łyżki mąki pszennej, zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby "ruszyły".
Pozostałą mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski, dodać sól, mleko, olej i zaczyn. Wyrobić elastyczne i miękkie ciasto (ok 5 minut hakiem). W razie konieczności dodać mąki lub oleju. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Szpinak, czosnek, oliwę z oliwek umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Dodać 2 łyżki cheddar'a, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować.
Pomidory drobno posiekać.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 5mm. Następnie rozsmarować szpinak, równomiernie rozłożyć pomidory i resztę sera. Zawinąć w roladę.
Roladę pokroić na jednakowej grubości ślimaczki (u mnie 16 ślimaczków) i przełożyć je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ślimaczków posmarować rozkłóconym jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220C (bez termoobiegu) i piec 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka). Jeśli ciasto za bardzo będzie nabierać koloru z wierzchu, przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce.
Smacznego!





Dożdżowe ślimaczki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem cheddar

Dla miłośników szpinaku i nie tylko. Bułeczki są przepyszne! Do tego ten lekko przypieczony ser na wierzchu i te śliczne zielone paseczki! Mniam! Idealna przekąska do piwa, czy nawet na śniadanie. Przepis na samo ciasto drożdżowe, pochodzi z przepisu na nocne bułeczki (klik). Pracy przy tych ślimaczkach nie jest za wiele, więc warto wypróbować. Kombinacji smaku nadzienia są jest mnóstwo. Dzisiaj wersja zielona :)

14 marca 2013

Pierogi z wędzonym łososiem i kremowym serkiem

To, że lubię pierogi pod każdą postacią - pewnie już wiecie :) Dlaczego by nie spróbować zrobić pierogów z wędzonym łososiem i kremowym serkiem? Zrobiłam i przepadłam! Są przepyszne! Delikatne, łososiowe i kremowe. Na naszym stole zagoszczą nie raz.


Składniki: (na ok.30szt małych pierożków)
- ciasto na pierogi zrobione wg tego przepisu (połowa porcji)
- 200g wędzonego łososia
- 100-150g kremowego serka (Philadelphia, Twój Smak itp)
-  świeży/suszony koperek
- cytryna
- sól, pieprz



Wędzonego łososia rozdrobnić, dodać do serka i dokładnie wymieszać. Dopieprzyć do smaku i dodać 1 łyżeczkę koperku (jeżeli użyjecie świeżonego, to mniej).
Ciasto przygotować wg przepisu, następnie rozwałkować i wycinać krążki (wielkości standardowej szklanki). Pierogi nadziać farszem (ok.1 czubata łyżeczka) i wrzucać na gotujący i osolony wrzątek. Od wypłynięcia gotować ok 3 minut.
Przed podaniem pokropić cytryną i posypać koperkiem.

Smacznego!




Pierogi z wędzonym łososiem i kremowym serkiem

To, że lubię pierogi pod każdą postacią - pewnie już wiecie :) Dlaczego by nie spróbować zrobić pierogów z wędzonym łososiem i kremowym serkiem? Zrobiłam i przepadłam! Są przepyszne! Delikatne, łososiowe i kremowe. Na naszym stole zagoszczą nie raz.

12 marca 2013

Ciasto drożdżowe

Może nie jest tak pyszne jak drożdżowiec mojej Babci, ale smak ma podobny. Obiecuję, że jak dojdę do perfekcji i w końcu uda mi się upiec drożdżowe ciasto takie jak piekła moja Babcia, podzielę się z Wami przepisem.
Podczas pieczenia w domu unosił się tak boski zapach, że myślałam, że zjem ciasto przez okienko od piekarnika ;) Ahhh ta kruszonka :)
Składniki:
- 6 szklanek mąki pszennej + 2-3 łyżki na kruszonkę
- 4 jajka
- 1-1,5 szklanki cukru + 2-3 łyżki na kruszonkę
- 200g masła + 100g na kruszonkę (zimnego masła)
- 60g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłego mleka



Z mleka, 1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru i drożdży zrobić zaczyn i odstawić, aby "ruszył".
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, jajka, roztopione masło i zaczyn. Dokładnie i długo wyrobić ciasto (będzie lepkie). Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
Ze zimnego masła (100g), mąki i cukru zrobić kruszonkę.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i obsypać kruszonką.
Odstawić na 15-20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180C (góra-dół). Piec 40-45 minut, do tzw. "suchego patyczka".

Wystudzić na kratce.

Smacznego!

 


Ciasto drożdżowe

Może nie jest tak pyszne jak drożdżowiec mojej Babci, ale smak ma podobny. Obiecuję, że jak dojdę do perfekcji i w końcu uda mi się upiec drożdżowe ciasto takie jak piekła moja Babcia, podzielę się z Wami przepisem.
Podczas pieczenia w domu unosił się tak boski zapach, że myślałam, że zjem ciasto przez okienko od piekarnika ;) Ahhh ta kruszonka :)

6 marca 2013

Nocne pszenne bułeczki

Przepis na nocne bułeczki pewnie każdy z Was już zna. Ja niestety, niedawno go odkryłam i żałuję, że tak późno. Bułeczki są przepyszne. Miękkie w środku i po upieczeniu z chrupiącą skórką. Pycha! U nas w 3 wersjach, z sezamem, makiem i bez niczego. Wszystkie pyszne. Dzień po upieczeniu, nadal miękkie :) Polecam.

Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 40g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka soli
- 4-5 łyżek oleju


Z drożdży, mleka, cukru i 1 łyżki mąki pszennej, zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby "ruszyły".
Pozostałą mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski, dodać sól, mleko, olej i zaczyn. Wyrobić elastyczne i miękkie ciasto (ok 5 minut hakiem). W razie konieczności dodać mąki lub oleju. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na całą noc (ciasto podwoi swoją objętość).
Rano, wyłożyć ciasto na blat, podzielić na 12-16 części (jeśli chcecie mini bułeczki) lub 8-10 części (żeby otrzymać bułeczki wielkości tradycyjnej kajzerki).
Każdą kulkę ciasta rozwałkować i zapleść bułeczkę (patrz tutorial). 


Ułożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220C (bez termoobiegu).
Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem i obsypać makiem/sezamem lub zostawić bez posypki.
Piec 20-25 minut. 
Po upieczeniu przełożyć na kratkę.

Smacznego!


* przepis pochodzi z forum 'Cin Cin' - Krystyna9

Nocne pszenne bułeczki

Przepis na nocne bułeczki pewnie każdy z Was już zna. Ja niestety, niedawno go odkryłam i żałuję, że tak późno. Bułeczki są przepyszne. Miękkie w środku i po upieczeniu z chrupiącą skórką. Pycha! U nas w 3 wersjach, z sezamem, makiem i bez niczego. Wszystkie pyszne. Dzień po upieczeniu, nadal miękkie :) Polecam.

4 marca 2013

Drożdżowa babka zaparzana

Kolejna propozycja na wielkanocną babkę. Tym razem przepis na drożdżową babkę zaparzaną. Co tu dużo mówić - jest pyszna! Miękka, puszysta i pięknie żółta, ponieważ jest na samych żółtkach. Teraz wiem, że na Wielkanoc upiekę z podwójnej porcji! Przepis na małą formę na babkę.
 drożdżowa babka zaparzana

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 30g świeżych drożdży
- 80g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 7-8 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- garść rodzynek
- szczypta soli

 drożdżowa babka zaparzana

Mleko podgrzać, odlać 1/4 szklanki i resztę zagotować. Do gotującego się mleka dodać 1 szklankę mąki. Energicznie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i pozostałego ciepłego mleka, zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia.
Masło rozpuścić i wystudzić.
Do wystudzonej, zaparzonej mąki, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce na ok.15 minut. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym.
Do podrośniętego ciasta, dodać utarte żółtka, szczyptę soli i dokładnie wymieszać, dosypując pozostałą mąkę i dodajemy rozpuszczone masło. Pod koniec, dodać rodzinki i dokładnie je wmieszać w ciasto.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i  wysypanej mąką/bułka tartą formy i odstawić na 30 minut.
W tym czasie, rozgrzać piekarnik do 180C bez termoobiegu. Piec 40 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Po upieczeniu można babkę obsypać cukrem pudrem, lukrować czy polać polewą. Ja zostawiłam ją bez niczego i była pyszna!

Smacznego!

 drożdżowa babka zaparzana


* przepis pochodzi ze strony 'Mniam Mniam' autor: Anusiaczka

Drożdżowa babka zaparzana

Kolejna propozycja na wielkanocną babkę. Tym razem przepis na drożdżową babkę zaparzaną. Co tu dużo mówić - jest pyszna! Miękka, puszysta i pięknie żółta, ponieważ jest na samych żółtkach. Teraz wiem, że na Wielkanoc upiekę z podwójnej porcji! Przepis na małą formę na babkę.
 drożdżowa babka zaparzana

1 marca 2013

Scali bread - chlebowa chałka

To nie są zwykłe chałki, jak z tego (klik) przepisu. Są to zwarte i bardzo smaczne bułeczki, uformowane na kształt mini chałek. Po upieczeniu z chrupiącą skórką. Pyszne! Do tego ten sezam - ahhhh :) Jak dobrze, że udało mi się kilka sztuk zamrozić, będą idealne na jutrzejsze śniadanie. Polecam!

Składniki:
* zaczyn:
- 1 szklanka mąki pszennej (170g) (użyłam mąki pszennej uniwersalnej typ 480)
- 150ml wody
- szczypta świeżych drożdży (wielkości ziarenka grochu)
* ciasto właściwe:
- 2 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki pszennej uniwersalnej typ 480)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (30ml)
- 150ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki mleka w proszku
- 10g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- białko jajka

Z podanych składników przygotować zaczyn. Do dużego słoika, wsypać mąkę, dodać drożdże i wodę. Wymieszać, do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na noc.
Rano, pozostałe składniki umieścić w misce, dodać zaczyn i wyrabiać hakiem, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut lub do podwojenia objętości.
Po tym czasie, odgazować ciasto (uderzyć w nie pięścią). Podzielić na 12 części, a każdą część na 3. Odłożyć pod przykryciem na 10 minut, aby odpoczęło.
Z każdej kulki uformować jednakowe ruloniki. Posmarować je rozkłóconym białkiem i obsypać sezamem. Z 3 ruloników, zapleść warkocz. Dokładnie połączyć końcówki i ukryć je pod spodem. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią, wcześniej posmarowaną odrobiną  oliwy, aby nie przykleiła się do ciasta. Odstawić na 90 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 210C (bez termoobiegu) przez ok.30 minut.
Studzić na kratce.

Smacznego!




* przepis pochodzi z bloga 'Kuchnia Pełna Smaku'



© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.