W końcu udało mi się znaleźć odpowiednie, co ja mówię, najlepszy (!) przepis na ciasto na idealne pierogi. Wspaniale się rozwałkowuje i idealnie się mrozi. Po ugotowaniu pierogi wychodzą elastyczne i nie rozklejają się podczas gotowania.
Składniki (na ok. 40 średnich pierogów)
- 3 szklanki mąki (przesianej)
- 3/4-1 szklanka wrzątku
- 1 jajko (rozmiar L)
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Wszystkie składniki umieścić w maszynie i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (na wolnych obrotach).
Metoda ręczna:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać sól, jajko i olej. Zagniatać ciasto, powoli dolewając wrzątek, uważając, żeby się nie poparzyć.
Ciasto rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość ok 2mm. Wycinać krążki, nadziać ulubionymi dodatkami i lepić pierogi.
Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia.
Smacznego!
Jak mrozić pierogi?
Pierogi zamrażam na "płasko", czyli surowe pierogi kładę na tacy i w takiej postaci zamrażam, min 2h w zamrażalce. Jeśli pierogi będą zamrożone, można podzielić na porcje i wrzucić do torebeczek/pojemników. Zamrożone w ten sposób pierogi nie posklejają się.